poniedziałek, 16 grudnia 2013

Beziki, niby prosty smakołyk.

Bezy, niby prosty wypiek, który potrafi zrobić każdy. To bardzo mylne podejście ! Z bezami jest jak z dzieckiem wszystko trzeba robić bardzo delikatnie. Idealne jest tu powiedzenie 'Trzeba się z tym bawić jak z jajkiem', no tak przecież bezy są z jajek ;) Ten nie drogi smakołyk, wymaga bardzo dużo czasu. Jeśli chcemy je robić musimy poświęcić minimum 2-3 godziny.


Składniki : 
* 8 jajek
* 400 gram cukru
* szczypta soli










Sprzęt :
* 2 misi
* łyżka
* łyżeczka
* trzepaczka/blender z końcówką do ubijania jajek(jak w moim wypadku)/mikser
* rękaw do wypieków (ja nie posiadałam ale wykorzystałam woreczki śniadaniowe i łyżeczkę, którą zrobiłam kleksy )






Opcjonalnie :
* barwnik spożywczy











                                           





 Obowiązkowo :
 * Pomocnik i strażnik wszystkich produktów ;) 

Krok 1 :
Oddzielamy białka od żółtek, pamiętając by ani odrobinka żółtek nie dostała się do białek, ponieważ się nie ubiją na sztywną pianę.

 Krok 2 :  Dodajemy do białek szczyptę soli
Krok 3 : Ubijamy białka na sztywną pianę


 Krok 4 : Stopniowo i bardzo delikatnie dodajemy cukier.
Krok 5 : Nakładamy beziki na papier do pieczenia. Można robić to rękawem do wypieków, szprycą lub tak jak ja łyżką albo woreczkami śniadaniowymi ;)


Krok 6 : 
Jeśli myślicie, że w końcu usiądziecie i za godzinę wyciągniecie beziki grubo się mylicie. Pieczemy je w temperaturze od 90* do 130* stopni co 15 minut uchylamy i zamykamy piekarnik, by beziki schły a nie się piekły. Piekarnik ustawiamy naprzemiennie gdy otwarty na grzanie z góry i dołu, gdy zamknięty na termoobieg ;) Czas pieczenia a właściwie suszenia może się różnić ja robię to przeważnie półtorej godziny ;) 



Jak Wam się podobają moje beziki ? ;) Spróbujecie zrobić sami ? Nie wiem nawet czemu, ale u mnie beziki robi się na święta ;) 

8 komentarzy:

  1. Wyglądają uroczo i mega słodko ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. wow nie wiem czy podołałabym, nie lubię spędzać tylu godzin w kuchni :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko zależy od tego czy lubi się gotować ;)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Może spróbuj z tym przepisem ;) I oczywiście pamiętaj o suszeniu a nie pieczeniu ;)

      Usuń
  4. Ooo dawno nie robiłam :) Ja za samymi bezami nie przepadam, ale uwielbiam tort chałwowy z dodatkiem bez :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie piekłam tego tortu, może dlatego że nie lubię chałwy ;)

      Usuń