* 2 misi
* łyżka
* łyżeczka
* trzepaczka/blender z końcówką do ubijania jajek(jak w moim wypadku)/mikser
* rękaw do wypieków (ja nie posiadałam ale wykorzystałam woreczki śniadaniowe i łyżeczkę, którą zrobiłam kleksy )
Obowiązkowo :
* Pomocnik i strażnik wszystkich produktów ;)
Opcjonalnie :
* barwnik spożywczy
Obowiązkowo :
* Pomocnik i strażnik wszystkich produktów ;)
Krok 1 :
Oddzielamy białka od żółtek, pamiętając by ani odrobinka żółtek nie dostała się do białek, ponieważ się nie ubiją na sztywną pianę.
Krok 2 : Dodajemy do białek szczyptę soli
Krok 3 : Ubijamy białka na sztywną pianę
Krok 4 : Stopniowo i bardzo delikatnie dodajemy cukier.
Krok 5 : Nakładamy beziki na papier do pieczenia. Można robić to rękawem do wypieków, szprycą lub tak jak ja łyżką albo woreczkami śniadaniowymi ;)
Krok 6 :
Jeśli myślicie, że w końcu usiądziecie i za godzinę wyciągniecie beziki grubo się mylicie. Pieczemy je w temperaturze od 90* do 130* stopni co 15 minut uchylamy i zamykamy piekarnik, by beziki schły a nie się piekły. Piekarnik ustawiamy naprzemiennie gdy otwarty na grzanie z góry i dołu, gdy zamknięty na termoobieg ;) Czas pieczenia a właściwie suszenia może się różnić ja robię to przeważnie półtorej godziny ;)
Jak Wam się podobają moje beziki ? ;) Spróbujecie zrobić sami ? Nie wiem nawet czemu, ale u mnie beziki robi się na święta ;)
Wyglądają uroczo i mega słodko ;D
OdpowiedzUsuńi są mega słodkie ;O Tyle cukru hahaha
Usuńwow nie wiem czy podołałabym, nie lubię spędzać tylu godzin w kuchni :P
OdpowiedzUsuńwszystko zależy od tego czy lubi się gotować ;)
UsuńMi nigdy nie wychodzą :)
OdpowiedzUsuńMoże spróbuj z tym przepisem ;) I oczywiście pamiętaj o suszeniu a nie pieczeniu ;)
UsuńOoo dawno nie robiłam :) Ja za samymi bezami nie przepadam, ale uwielbiam tort chałwowy z dodatkiem bez :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam tego tortu, może dlatego że nie lubię chałwy ;)
Usuń